Vær•dig•hed

“Succes er, at du kan lide dig selv, lide det du gør og lide måden, du gør det på”, lyder Maya Angelous kærlige definition af succes.

I min optik er denne beskrivelse selve essensen af formålet med livet her på jorden for os alle sammen. Den allerbedste generiske beskrivelse af vores alle sammens “livsmission”. Så kan vi hver især selv indholdsudfylde “hvad” og “hvordan” med vores specifikke koder, behov, værdier og drømme. Essensen er, at du lander et sted med dig selv og i dit liv, hvor du værdsætter, elsker, står inde for og respekterer din væren og gøren.

 

VÆR•DIG•HED. Værk af Nika Rouss, www.nikainwonderland.com 

Værdighed medfører frihed

I sidste uge på bloggen skrev jeg om, hvordan min vigtigste værdi på et tidspunkt ændrede sig fra ordet “frihed” til “værdighed” eller rettere “vær•dig•hed”, dvs. det her med at turde være sig selv med det hele, også selvom andre ikke forstår det eller bryder sig om det (så længe man ikke skader andre, naturligvis). Hvis man oprigtigt er sig selv, dvs. med et åbent hjerte og i pagt med sjælen, er det at være sig selv aldrig noget, der skader andre. Tværtimod.

Jeg har mærket nøje efter, hvad frihed og værdighed betyder for mig, og om man kan forestille sig frihed uden værdighed og værdighed uden frihed. Jeg ser værdighed som den ultimative frihed, og dermed er Maya Angelos definition af succes i mine øjne også en definition af både værdighed og frihed.

Værdighed handler om at være dig i overensstemmelse med din sjæls sandhed og gå med oprejst pande, rank holdning og faste skridt på livets vej. Værdighed indebærer selvværd, selvkærlighed, selvtillid og selvrespekt. Har du værdighed, har du også frihed, fordi du selv skaber din egen virkelighed indefra-og-ud. Også selv om du ikke er bevidst om det. Har du opnået værdighed i din indre verden, er du de facto fri til at være dig og gøre dit i det ydre også. Det er en spirituel lovmæssighed. Det er sådan, universet fungerer.

En kontroversiel holdning

Det er (stadig) en kontroversiel holdning. Der findes 117 forskellige definitioner af frihed og værdighed, som ikke nødvendigvis passer med det, jeg mærker, er sandt. Mange mennesker mener, at vi lever i en verden, hvor vi er ofre for omstændigheder og andre mennesker. De tror, at ting sker udefra-og-ind, og at vi ikke har hverken mulighed for eller ret til at tage magten over eget liv, men må leve fra dag til dag og se, hvad der sker. De tænker, at det er egoistisk at gøre, hvad man vil og tilmed elske det! Hvad med alle dem, der ikke kan?! Denne logik har (naturligvis) en numerologisk forklaring, men vi kan sagtens ændre logik uden at ændre vores numerologiske set-up. Bevidsthed er første skridt.

Flere og flere opdager, at det ikke behøver at være sådan. At det rent faktisk er en egoistisk måde at være i verden på, hvis vi ikke gør det, fordi det fastholder os i egoets dominans, mens sjælen kalder og synger om, hvordan det er muligt for os alle sammen, at vi lander et sted med os selv og i vores liv, hvor vi værdsætter, elsker, står inde for og respekterer vores væren og gøren. Og at dette er til gavn ikke kun for os selv, men for hele menneskeheden, fordi vi alle sammen hænger sammen på det usynlige plan. Nogle skal bare gå først og starte bevægelsen …

 

Værk af Lise Meijer, www.lisemeijer.com

Frihed uden værdighed

Problemerne opstår, hvis vi jagter friheden uden at have værdigheden i behold. Så bliver det et ego-projekt, som typisk handler om, at frihed er lig med flere penge til mig, mere tid til mig, mere, mere, mere og mig, mig, mig. Jeg har selv været dér, hvor jeg jagtede friheden og endte med at miste mig selv på vejen og dermed hverken kunne være til glæde for mig selv eller andre.

Alle mine klienter og kunder ønsker frihed. De fleste er selvstændigt erhvervsdrivende, og det er logisk, at frihed er deres drivkraft, fordi det er selve årsagen til, at de blev selvstændige. De ønsker ikke et arbejdsliv med en chef, der bestemmer over deres tid. De vil ikke arbejde 9-17. De vil ikke have et loft over deres indtjening eller en begrænsning på deres kreativitet. De vil selv bestemme.

Jagten på frihed kan imidlertid være ekstremt grænseoverskridende. I sig selv hyldes dette faktum i iværksætterkredse, fordi vækst og udvikling – både privat og i forretningen – kræver, at grænser overskrides, og at vi bevæger os ud af “komfortzonen”. Men har man ikke værdigheden i behold, kan man risikere at miste sig selv i frihedsbestræbelserne. Man kan ende i en situation, hvor man opdager, at man ikke (længere) kan lide sig selv, lide det man gør og lide måden, man gør det på. Og så er man ikke (længere) fri. Hvis man handler uden værdighed, dvs. uden selvværd, selvkærlighed, selvtillid og selvrespekt, er man ikke fri, selvom man har formået at skabe al den selvbestemmelse, al den tid og alle de penge, man ønskede sig. Man har nemlig samtidig skabt et usynligt fængsel af uværdighed.

Værdighed er som en muskel, der skal trænes

Værdighed er som en muskel, der skal trænes. De færreste af os er vokset op i et hjem, hvor vi lærte at værdsætte, elske, stå inde for og respektere os selv og vores gøren. Tværtimod blev de fleste af os tilskyndet til at tilpasse os normer, regler og værdier, selv om de ikke føltes sande for os. Derfor skal vi aflære en masse om os selv og verden og træne nye måder at se virkeligheden på hver eneste dag, indtil vi er nået hele vejen rundt. 360°. For hvem og hvad er du egentlig? Det skal du jo vide, før du kan være dig og lande i “vær•dig•hed”. Værdighed er en forudsætning for 360° lederskab.

Værdighed er min vigtigste værdi, fordi jeg kommer et sted fra, hvor jeg havde 0 selvværd, 0 selvkærlighed, masser af (ego) selvtillid og 0 selvrespekt. Jeg vidste ikke, hvem eller hvad, jeg var. Jeg vidste bare, at friheden ikke smagte så sødt, som jeg havde regnet med, eller rettere: ikke smagte af noget som helst, da jeg opnåede den uden værdighed. Først med værdigheden i behold, giver livet mening og føles godt, uanset hvem man er, og hvorfor man er her. Efter jeg havde mistet mig selv og fundet mig selv igen, forstod jeg til fulde, at min vigtigste prioritet er at træne min værdighedsmuskel hver eneste dag. Derfor er værdighed min vigtigste værdi.

Hvad er din vigtigste livsværdi og hvorfor?

Der findes masser af værdige livsværdier. Og vi har jo ikke kun én værdi. Men noget er altid vigtigere end andet. Afhængigt af hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi befinder os i livet.

Frihed. Fred. Kærlighed. Taknemmelighed. Ærlighed. Venlighed. Ansvar. Styrke. Gavmildhed. Grundighed. Samhørighed. Eftertænksomhed. Eventyrlyst. Loyalitet. Tillid. Stabilitet. Udvikling. Forandring. Ambition. Seriøsitet. Sundhed. Velstand. osv.

Hvad er din vigtigste livsværdi og hvorfor? Skriv meget gerne til mig her på bloggen. Jeg ville elske at høre dit perspektiv og svarer personligt alle, der skriver til mig.

Kærlig hilsen Sophia Carolina

#noterframinsjæl

 

P.S. I bogen “Numerologisk Navneskift – Placebo eller Reel Effekt?” fortæller jeg om, hvordan jeg mistede mig selv og fandt mig selv igen, mens jeg eksperimenterede med numerologien i mit eget liv. Du modtager et link til bogen, når du skriver dig op til mit nyhedsbrev, og så kan du i en begrænset periode læse bogen gratis online. Om ikke længe udkommer bogen i en revideret udgave som lydbog.

P.P.S. Du kan træne din værdighedsmuskel med redskaberne i min online master class om egoets lederskab “Bliv kaptajn på dit eget skib”, når den offentliggøres i 2019.

Udgivet i Ego, Frihed, Livsmission, My Happy Map, Sjæl, succes, Vær-dig-hed, Værdier.

4 kommenterer

 1. Skønt indlæg! Det ringer helt ind i mig det du skriver!! Værdighed er nemlig et direkte udtryk af sjælen. Dens skønhed og styrke… og står man ikke stærkt i sig selv er det en usikker tømmerflåde man skal gribe livet fra…
  Men værdighed er ikke let at komme til, måske er vejen dertil netop at miste sig selv, så tabet leder en til at finde hjem i sig selv til sidst ❤️❤️
  Tak Sophia for dine værdige tanker ??✨✨✨
  Elvirah Lafay

  • Tusind tak Elvirah. Ja, værdighed er ikke let at komme til, jeg håber bare sådan, at mit virke kan medvirke til, at andre ikke behøver at gå de omveje, som jeg selv gik. Men ja, det er muligt, at vi skal mærke den dybe smerte at miste os selv for en stund for at have drivkraften ift. at finde hjem! Særligt hvis vi går vejen selv uden så megen støtte …

 2. FANTASI – er min primære værdi, forstået som evnen til at modtage de inspirationer, der med følelse, dedikation og handling bag sig, i sidste ende skaber/forvandler virkeligheden.

  Tør filosofi kan formidles med større klarhed og stærkere effekt som en fortælling, end ved hjælp af rationel kalkule. Det er de fiktive historier, hvor vi bare må lade os rive med, som ubevidst preger os dybere end fx den faktuelle avisartikel, som bliver læst med en kritisk distance.

  Fantasi ændrer verden. Fantasi skaber muligheder. Fantasi åbner hjerte og sind. Fantasi gør os frie og vilde, fordi den ikke kan bremses af andre end os selv. Fantasi opløfter mig, fordi den leger, fordi den ikke er bange for at være umulig.

  Derfor er propaganda vigtig for magthavere, der ønsker at forme vores fantasi i en bestemt retning. Det er den mest subtile og effektfulde måde at kontrollere andre på. Derfor er det vigtigt, at vi alle holder fantasien – vores sind – levende og stærk, ved at fodre den med alle de ting, vi ønsker, og alle de historier, der gør os håbefulde, handlekraftige og hede.

  Tak for et inspirerende indlæg ❤

  • Velbekomme Philipa og tusind tak til dig for en inspirerende kommentar. Fantasi er en uvurderlig værdi … ja, jeg vil nærmest kategorisere fantasi som et basalt behov, fordi fantasien, som du så præcist formulerer det, åbner hjerte og sind, gør os frie og vilde og opløfter os. Må fantasiens vinger bære dig til nye og ukendte eventyr og dimensioner og for altid holde dig levende, stærk, håbefuld, handlekraftig og hed. Det vil være til fordel for både dig og resten af verden.

   “Fantasi er mere vigtig end viden, for mens viden omfatter alt det, der er, omfatter fantasi alt det, der vil komme til at være”, som Einstein er citeret for at have sagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *